Diáktól Programozóig 5 lépésben

Amennyiben úgy gondolod, szeretnéd programozásra adni a fejed, gondolj bele a következő ténybe: A junior szinttől a szenior szintig, napi 8 óra és heti 40 óra mellett, 3-5 évig tart eljutni. Ez azt jelenti, hogy minimum 10000 óra munka szükséges ahhoz, hogy valaki eljusson a professzionális szintre.

Tegyük fel, hogy a középiskola 4 éve alatt végig tanulsz programozást. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy 100 tanóra van előrelátva a programozásra egy iskolaévben. Én magam azt tapasztaltam, hogy 2+1 elven osztják fel az órákat, azaz két gyakorlati és egy elméleti óra van hetente. Maga a gyakorlati programozás tehát csak a 100 óra kétharmada. Az a négy iskolaév alatt 66,6 x 4 = 267 tanóra. Tételezzük fel, hogy az egyetemen vagy főiskolán ennek duplájára, azaz évi 200 tanórára kerül sor – mindent összeadva a középiskolai és egyetemi évek során is csak 801 tanórát töltesz programozással. Ugye, milyen messze van még a 10000 óra?

Ennek fényében az iskolát befejezve még mindig nagyon messze vagy az áhított „milyen jól keres egy programozó” állástól. Manapság a főiskolai vagy egyetemi végzettség már arra sem igazán elég, hogy egy cég komolyan foglalkozzon veled, és felkaroljon, ha a tanórákon kívül nem foglalkoztál a szabadidődben is a programozással.

Nem szeretnélek megijeszteni – nem lehetetlen elérni a célt, sőt! Mindössze más megközelítés kell, mint egy átlagos munkahelyhez, hiszen maga a munka is átlagon felüli!

Mi kell? Tudás!

„Hogy lehet az, hogy az iskolában nem tudom megszerezni a szükséges tudást? Azzal kezdted, hogy az iskola nem lesz elegendő.”

Nem logikus, igaz? A megoldás viszont egyszerűbb, mint hinnéd!

Hagyatkozzunk egy egyszerű példára – vegyük a sportolókat!

„Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok jamaicai rövidtávfutó tehetségét a tornaórákon fedezték fel, ám sikeréhez nagyban hozzájárult az is, hogy tanára felkarolta, és arra bíztatta, kezdjen komolyabban foglalkozni a sporttal.”

Ez egy egyszerű példa, és ugyan a sport távol áll a programozástól, de az elv hasonló. Nem elég az iskolai oktatásra és a hajlamra hagyatkozni – rengeteget kell önállóan is készülni.

Gyakorlás, Gyakorlás, Gyakorlás.

Gyakorlás.

A programozást szakmaként űzők is nehezen tudják az összes újdonságot nyomon követni és kipróbálni, nem beszélve a tanárokról.

A kezdet ugyan nehéz lehet, de az internet a programozással kapcsolatos tartalmak, leckék feneketlen tárháza.

Én négy hónappal a kezdés után jutottam el a gyakornoki szintre, egy hónap múlva pedig már fizetett sitebuilder lettem, negyedik középiskolás koromban, még az érettségi előtt.

Azóta dolgozom, és munka mellett a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatója vagyok.

Adok néhány jó tanácsot, a könnyebb kezdet érdekében:

1. Legyen célod!

Ez az első lépés: nézz utána a szakmának, ismerd meg a programozás, a frontend és a backend fogalmát, döntsd el, melyik érdekel jobban. Találj egy céget, melyben szeretnél majd elhelyezkedni. (Micsoda véletlen, mi épp keresünk valakit a csapatunkba! :D)

Ez azért fontos, mert ha nem tudod, miért csinálod azt, amit csinálsz, nem leszel elég motivált.

2. Találj egy projektet!

Ez is egy fontos lépés! A programozást szárazon nem lehet megtanulni, magam is úgy kezdtem, hogy kiírtam a fogalmakat, mintha egy iskolai tantárgyról lenne szó. Egy hónap alatt beleuntam az egészbe. Fél évig pihentettem a dolgot, csak akkor szántam rá magam újra, mikor lett egy elképzelésem, egy munka, amin a szabadidőmben dolgoztam. Az első projekt kitalálásába érdemes bevonni egy barátot, családtagot, vagy a párodat. Én a barátnőmnek készítettem az első oldalamat, ami egy egyszerű kérdezz-felelek oldal volt, ami segítette a tanulásban. Ha meghatároztad, kinek csinálod az oldalt, tűzz ki egy határidőt is – ez sokat fog javítani a teljesítményeden! A barátnőm az érettségire készült, ezért mindenképp be kellett fejeznem még előtte az oldalt, hogy tudja használni a tanulás során.

3. Google!

Ne feledd, a Google a barátod. Mindaddig, míg nincs kapcsolatod egy céggel, illetve mentorod a cégnél, a Google lesz az egyetlen segítséged!

Amennyiben okosan használod, segítheti kikövezni az utadat az álommunkahelyedig. A Google-t még egy szenior programozó is rengeteget használja. Ha kezdő vagy, nem lesz olyan problémád, amivel más ne találkozott volna. Számos kérdésedre valaki már kapott választ egy fórumon. Lehet, hogy nem lesz elég egy keresés, de ilyenkor elég csak máshogy begépelni a kérdést. Ne add fel, a válasz megvan valahol, csak meg kell találni!

4. Sosem elégedhetsz meg magaddal!

Az első weboldalamat háromszor dolgoztam át. Háromszor indultam neki az elejétől – részben azért, mert nem tetszett a végeredmény, részben pedig azért, mert úgy éreztem, tudok jobbat is. A megszerzett tudás segítségével egyre extrémebb és extrémebb vizekre eveztem – az oldal pedig egyre több funkciót, látványelemet tartalmazott. Soha ne legyél elégedett a munkáddal – így folyamatosan fejlődni fogsz, visszatekintve a korábbi munkáidra pedig el sem fogod hinni, hogy ezeket Te csináltad. Ez teljesen normális, és a karriered minden pontján így lesz.

5. Találj egy céget!

Attól függetlenül, hogy a frontend vagy a backend mellett voksoltál-e, ha úgy érzed, megvan a kellő tudásod ahhoz, hogy egy cég felfigyeljen rád, akkor ezt a cégnek JELEZD!

Nem kerül nagy erőfeszítésbe megírni egy emailt vagy egy üzenetet, igaz? Sokakat viszont ez az egy lépés választ el a karrierük beindulásától.

Miután kapsz magad mellé egy szenior fejlesztőt, aki válaszol a kérdéseidre és elmagyaráz mindent, amit a Google segítségével nem értettél meg, a fejlődésed hihetetlenül fel fog gyorsulni. Én magam többet fejlődtem a két hét mentorálás alatt, mint az a négy hónap alatt, amit gyakorlással töltöttem otthon.

Egy korábbi blogbejegyzésben már írtam a cégbe kerülésem történetéről – amennyiben érdekel a sztori, kattints ide!

Amennyiben van valami kérdésed vagy aggodalmad, esetleg nem tudod, hogy vágj bele, keress meg a közösségi oldalakon vagy emailen keresztül. A Műszaki Szakfőiskolán is toboroztam már gyakornokokat, tehát ha Te is oda jársz és úgy érzed, megvan a tudásod és van benned elég akaraterő ahhoz, hogy pár hónap munkát fektess a karriered beindításába, akkor nyugodtan jelentkezz!

Végül, de nem utolsósorban adok néhány linket, amin elindulhatsz:

https://www.w3schools.com/ - itt a fogalmak leírását és magyarázatát találod.
https://stackoverflow.com/ - itt fogod megtalálni a választ a legtöbb kérdésedre.
Youtube – be sem linkelem, lefogadom, hogy ott van a könyvjelzőid között. ;)

Itt szerezhetsz inspirációt, ha a frontend felé kacsintgatsz:
https://codepen.io/
https://www.awwwards.com/

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.