Mit kell tudni minden informatikus diáknak

Jómagam is ugyanabban a helyzetben voltam, mint szinte minden középiskolás, aki informatikusnak adja a fejét: Annyit tudtam, hogy ez egy jól fizető szakma, és hogy jó helyen vagyok.

Sokan nem tudják, hogy időben el kell kezdeni gondolkozni a jövőről, ugyanis az informatika világa nagyon tág. Harmadikban egyik tanórán arról beszélgettünk, mi mindent kezdhet az ember egy informatika diplomával. Ott állt, szinte az egész táblát betöltve az ágazatok sokasága, és akkor elgondolkoztam – rájöttem, hogy még fogalmam sincs, mi lesz belőlem.

Úgy gondoltam, az internet korszakában szerencsére nem lesz túl nagy kihívás utánajárni a dolgoknak. Azt vettem alapul, hogy világéletemben szerettem rajzolni, alkotni, emellett érdekelt a programozás, annak ellenére, hogy az iskolában szó szerint rá kellett vennem magam arra, hogy foglalkozzak vele, mert az a specifikus nyelv nem tetszett, amit tanítottak. Így eléggé leszűkült a kör, viszont a középiskolás tapasztalataim miatt nem kezdtem bele azonnal a programozásba. Olyasmikkel foglalkoztam, mint például a Photoshop, a videószerkesztés gyakorlása stb. A programozást továbbra is próbáltam megérteni, képességeimet pedig fejleszteni. Ugyan nem ment rosszul, de nem voltam benne biztos, merre is haladok a C, C++ és C# programnyelvekkel.

Egy jó tanács: ha programozásra vagy hasonló “száraz” dologra adjátok a fejeteket, soha ne magolással, a fogalmak kiírásával és megértésével kezdjétek, mert az borzasztóan unalmas és csak elveszi a kedveteket! Én is így kezdtem a html + css-szel. Egy iskolai projekt keretein belül egy egyszerű html + css weboldalt kellett összeállítani. Itt a száraz, “elméleti” tudás egészen jól jött, még akkor is, ha csak kicsit átdolgoztam, átszíneztem egy internetről letöltött weboldalat.

A fordulóponthoz az vezetett, mikor rájöttem – ez az egész engem igenis érdekel! Amint meghatároztam, mit szeretnék elérni a programozás terén, értelmet nyert minden! Rögtön elkezdtem gondolkozni rajta, milyen projekten tudnék dolgozni és elkezdtem kurzusok után kutatni. Egy előadást meghallgatva, tudomást szereztem egy cégről (lásd az oldal tetején a logót), és rájöttem, hogy nem is muszáj külföldre költöznöm ahhoz, hogy elhelyezkedjek. Akkor indultak be igazán a dolgok, mikor találtam egy projektet, és egy céget, melynek készülőben lévő szerződése volt a főiskolával, melyen tovább terveztem tanulni.

Az internet segítségével képeztem magam – mondanom sem kell, hogy igazából fogalmam sem volt, hogy jól haladok-e, valamint, hogy jól csinálom-e azt, amit csinálok, de elhatároztam, hogy befejezem a projektet, amit kitaláltam magamnak. Négy hónap alatt háromszor dolgoztam át ugyanazt a weblapot. A struktúra ugyan hasonló maradt, de a tervezetet teljesen átdolgoztam. Sok munkát áldoztam rá és szinte minden szabadidőmet ez töltötte ki. Március végén, a VTS nyílt napján cégek tartottak előadásokat, és az előadás után megkérdeztem Dánielt, hogy mikor kezdhetek gyakornokoskodni a cégnél, miután bekerültem a főiskolára. Azt a váratlan választ kaptam, hogy nem kell megvárnom, míg elkezdem a főiskolát. Megmutattam a cégben a weboldalt, amit készítettem, írattak velem egy tesztet, és végül mindössze egy hónap gyakornokoskodás után, májusban már a cég alkalmazottja voltam. Az első fizetésem még a középiskolás érettségi előtt megkaptam.

Ne az iskolától várjátok a megváltást, hanem magatoktól! Nem fogtok megtanulni programozni az iskolában – rengeteg szabadidőt kell rászánnotok a dologra. Van az a szint, amit az iskolában egy év alatt tanítanak meg. Ugyanez a szint önállóan akár egy hónap alatt is elérhető, az internet segítségével. Egy jó mentor mellett, akitől bátran lehet kérdezni, egy magyarázat és egy-két próbálkozás elég ahhoz, hogy az egy hónap alatt szerzett elméleti tudás igazán megragadjon. A szenior szintig rengeteg tanulnivaló van, de nyugodt szívvel mondhatom, hogy a csapat, melybe bekerültem, nagyon segítőkész és egyszerűen nem fél kérdezni az ember senkitől sem. Onnantól kezdve, hogy bekerülsz, nem csak a Te célod, hogy előrébb juss, hanem a csapatodé is.

Attól a pillanattól kezdve, hogy eldöntöd, ezzel akarsz foglalkozni, és beleadsz minden tőled telhetőt, nagyon gyorsan felfelé fog ívelni a karriered, főleg akkor, ha jó céget választasz. (Ez nem fizetett reklám, de tényleg! :D)

Amennyiben nem tudod, hogy kezdj hozzá, vagy honnan meríts ihletet, nyugodtan fordulj hozzám. Első éves főiskolai hallgató vagyok és még “csak” egy éve dolgozom sitebuilder munkakörben, ezért még a kezdeti élményeim igen frissek. Bátran keress meg Facebookon vagy Instagramon, kérdezz, és ha elég motivált vagy, rövid időn belül akár Te is egy ilyen vagy hasonló történet főszereplője lehetsz! Korábban is toboroztam tehetségeket a VTS-n, akik eljöttek hozzánk egy meghallgatásra, ezért ha úgy érzed, megvan a megfelelő tudásod, nyugodtan jelentkezz!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.