Online vásárlás és a biztonságos internethasználat – rádióinterjú Erdudac Dániellel

Cégünk igazgatója, Erdudac Dániel ismét adott egy rádióinterjút, melyben a koronavírus-járvány webshopokra gyakorolt hatásairól, valamint az internetes csalásokról beszélt.

“Pár hónappal ezelőtt, mikor nagy pánik és szigor uralkodott, az emberek szinte mindent az interneten keresztül szereztek be. Mostanra ez változott, az emberek merészebbek lettek, ki mernek menni és sokan visszatértek a boltokba, piacokra, vannak azonban olyanok is, akik hozzászoktak az online vásárláshoz és hűek maradtak ehhez a módszerhez.”

“A webáruházak forgalma továbbra is növekvő tendenciát mutat, abban az esetben, mikor elegendő termék van raktáron. Most egy olyan új helyzet lépett fel, melyben bizonyos termékek iránt megnőtt a kereslet, és mivel Kína kevesebbet szállít, egyes termékeknél hiány lépett fel – ilyenek például a kerékpárok és a fitnesz eszközök. Ezeknél a termékeknél gyakran előfordul, hogy csak egy-két hónap elteltével szerezhető be a termék. Ez több partnerünknél is gondot okoz jelen pillanatban, hiszen a kereslet jelentősen megnövekedett, a termékek beszerzése azonban nehézkes.”

“Annak ellenére, hogy sokan visszatértek a boltokba és a piacokra, a webáruházak forgalma továbbra is növekszik, de jelenleg némileg lassabb ütemben, mint a tavaszi időszakban, míg a járvány első hulláma tartott.”

“Az internetes csalások mindig is jelen voltak, most azonban reneszánszukat élik – talán nem is igazán a járványhelyzet miatt, hanem azért, mert egyre több idősebb személy is a számítógép elé ül, ők pedig időnként hajlamosabbak naivabban hozzáállni az álhírekhez, pénzt kicsikarni kívánó e-mailekhez, zsarolóvírusokhoz vagy olyan oldalakhoz, melyek nem valós szolgáltatásokat kínálnak pénzért. Azt, hogy egy csaló áldozatává váljunk, csak odafigyeléssel tudjuk megakadályozni. Tanácsos mindig olyan oldalakon vásárolni és informálódni, melyeknek van már szaktekintélye, az ismeretlen cégek, személyek által küldött e-mailekhez pedig mindig szkeptikusan kell hozzáállni. Az, hogy valaki e-mailen keresztül kér pénzt, segítséget, az indoklástól függetlenül mindig gyanús. Ha idősebb személyek kapnak ilyen jellegű üzeneteket, mindig kérjék ki a fiatalabb családtagok véleményét, hiszen ők jártasabbak és könnyebben ki tudják szűrni a csalásokat.”

“A covid-19 vírus megjelenésével elárasztották az internetet a különböző házi tesztek és vírusölő csodaszerek, gyógyszerek. Sajnos ilyen esetekben is csak a saját odafigyelésünkre hagyatkozhatunk, ha bármilyen cég üzenetben, e-mailen keresztül kínál valamilyen csodaszert, mindig legyünk szkeptikusak, kérjük ki családtagjaink véleményét, nézzünk utána, van-e a cégnek azonosítható cégjegyzékszáma.”

“Sajnos naiv emberek mindig voltak és lesznek, az interneten pedig számos valótlan dolog tüntethető fel valósként. Ugyan a fiatalok jellemzően könnyebben ismerik fel az ilyen helyzeteket, ők is a csalók áldozatául eshetnek, hiszen egyes csalásokat nehéz kiszűrni. Minden gyanús információt, üzenetet érdemes felülvizsgálni, több forrásból is leellenőrizni.”

“A regisztrált webshopoknál a vásárló sokkal nagyobb biztonságban van, hiszen a termék visszaküldhető. Arra azért figyelmeztetném a vásárlókat, hogy érdemes az árut közvetlenül megérkezése után, a futár előtt kicsomagolni, szemrevételezni, ha azonban a futár elsiet, otthonunkba lépve érdemes felbontani az árut és az esetleges fizikai sérüléseket azonnal lefotózni és erről a futárszolgálat és a webshop ügyfélszolgálatát is értesíteni. A futárszolgálat alkalmazottai jegyzőkönyvbe veszik, ha fizikai sérüléssel érkezett az áru, és ilyenkor elindul egy eljárás, melyben a felhasználónak nem kell részt vennie, ő a webáruháztól kaphat egy új terméket, a sérülés okát és következményeit pedig a futárszolgálat és a webáruház tulajdonosa vizsgálják fel.”

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.