Webfejlesztésről kezdőknek

A World Wide Web is csak az első vizuális böngészők megjelenésével vált széleskörűen ismertté, az 1990-es évek elején. Noha a kezdeti fázis óta a web óriásit változott, a legkorábbi technológiákból néhány napjainkig fennmaradt.

A webfejlesztés rövid története

Az internet elődje, az ARPANET nevű hálózat az 1960-as években látott napvilágot. Ezután sorban születtek meg az első e-mailek, a TCP protokoll, az IP-címek, a fórumok és a chatszobák, majd kialakult a modern internet. A World Wide Web az 1980-as években jelent meg, de igazán ismertté csak a Mosaic böngésző 1993-beli megjelenése után vált.

1989-ben a CERN munkatársa, Tim Berners-Lee, felvázolta egy olyan számítógépes platform fogalmát, amely megkönnyítené a világ különböző részein tevékenykedő kutatók együttműködését. Ez 1990-ben a HTML kifejlesztéséhez vezetett, mely a World Wide Web legfontosabb építőelemévé vált, és napjainkban is a kódolás egyik alappillére.

Nem túlzás azt állítani, hogy a modern web a HTML megjelenésének hatására született meg. A technológia iránti érdeklődés rohamosan nőtt, az első kommerciális weboldalak pedig már a ’90-es évek közepén felkerültek a világhálóra.

Mivel a hardverfejlesztések nagyobb hálózatokat és szélesebb sávszélességet eredményeztek, a webfejlesztőknek egyre több lehetőség állt rendelkezésére a weboldal kinézetét és funkcionalitását illetően. A CSS új megoldásokat nyújtott a tartalom szervezéséhez és megjelenítéséhez, a Flash animációk és a videóközvetítés pedig lehetőségek egész tárházát hozta magával. Mindezeken a forradalmi újításokon túl azonban a honlapok megőrizték alapszerkezetüket.

A weboldalak folyamatosan változtak és változnak, hogy megfeleljenek az újabb és újabb technológiáknak, elvárásoknak. A mobilalkalmazások fokozatosan veszik át az eddig megszokott honlapok szerepét, és a jövő még számos újdonságot tartogat.

Mi a HTML, a CSS és a PHP?

A HTML, a CSS és a PHP angol betűszavak — olyan kódnyelveket fednek, amelyek segítenek abban, hogy a weboldalak vizuálisan jelenjenek meg az interneten. Mindhárom nyelvnek más a célja és a funkciója, együtt azonban képesek gyönyörű és folyamatosan frissülő honlapokat létrehozni.

Kezdjük a HTML magyarázatával. A betűszó a Hypertext Markup Language (hiperszöveges jelölőnyelv) szavak betűiből állt össze. A hiperszöveg a linkekre utal, melyek segítségével összekapcsolhatóak a weboldal elemei vagy akár a különböző honlapok is. Az ML rész, azaz a jelölőnyelv azt jelenti, hogy a kódnyelv különböző jelölésekből tevődik össze. Az egyszerű szöveget címkék (angolul tagek) jelölik, melyek meghatározzák a jelölés közötti szövegrészek szerepét. A HTML-re úgy tekinthetünk, mint a weboldal testére.

Ha a HTML a test, akkor a CSS a ruha. A CSS kód (Cascading Style Sheets, magyarul: egymásba ágyazott stíluslapok) mondja meg a böngészőnek, hogyan jelenítse meg a HTML-címkéket. Ezek a stíluslapok felülírják a böngésző megjelenítési szabályait. A CSS nagymértékben leegyszerűsítette a weboldalak formázását, lerövidítette az oldalak betöltését, időt takarított meg a tervezőknek és a fejlesztőknek is.

A HTML adja a weboldal formáját, a CSS határozza meg, hogyan jelenjen meg ez a forma — de akkor mi a PHP feladata? A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor, azaz Hipertext Előfeldolgozó) az elnevezéséhez hűen előre feldolgozza a hiperszöveget. A PHP-parancsok még azelőtt lefutnak a webszerveren, hogy az oldal megjelenne a böngészőn. Fő előnye, hogy megkönnyíti a fejlesztők munkáját, és gyorsabb weboldalakat eredményez.

Miért olyan menő webfejlesztőnek lenni?

Azért, mert nincs feltétlenül szükséged formális végzettségre! Az iskolai alaptudás persze nagy előny lehet, de a dolgok nagy részét magad is megtanulhatod az internet segítségével.

További előny, hogy magad döntheted el, egyetlen területre szeretnél-e szakosodni, melynek a mesterévé válsz, vagy inkább váltogatod a szakterületeket — a webfejlesztők például könnyen át tudnak térni a mobilfejlesztésre is.

Preferenciádtól függően dolgozhatsz egy szuper csapatban vagy akár egyedül, szabadúszóként is, de egy biztos: a kreativitásodra szükséged lesz.

És ami mindenkit érdekel: a pénz. Mivel úgy fest, hogy a jövő még inkább techorientált lesz, a fejlesztők iránti kereslet folyamatosan növekedőben van. A jó webfejlesztők joggal számíthatnak versenyképes fizetésre, akár Szerbiában is.

Hogyan segítünk mi ebben?

Célunk, hogy egyéves cikksorozatunkban bemutassuk a korábban említett technológiákat. Minden héten lépésről lépésre fogjuk tanítani olvasóinkat, és reméljük, hogy kedvet tudunk majd csinálni a webfejlesztés elsajátításához.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.