Prevod CKEditora na srpski jezik

CKEditor, ranije poznat kao FCKeditor, je WYSIWYG program za obradu teksta, koji omogućava pisanje ili formatiranje sadržaj direktno unutar veb stranica ili online aplikacija. Njegov izvorni kod napisan je u JavaScript-u, a razvio ga je CKSource. CKEditor je dostupan pod licencom otvorenog koda ili komercijalnim licencama, ali do sada nije bio dostupan na srpskom jeziku.

Mi u ErdSoft-u smo ponosni što smo deo zajednice programera. Volimo da delimo svoje znanje sa drugima i volimo programe otvorenog koda.

„Mislimo da je važno preneti znanje i na taj način se zahvaliti zajednici.”

Zahvaljujući zalaganju naših saradnika, preduzeli smo volonterski projekat od kojeg će srpski programeri imati dosta koristi.

Šta je CKEditor?

Ime CKEditor-a možda ne zvuči svima poznato, ali programeri sigurno znaju o čemu se radi, i svako ko je već postavljao sadržaj na veb stranicu, mogao je da se susretne ovim editorom. CKEditor je WYSIWYG program za obradu teksta, otvorenog koda.

Korisnička struktura i izgled programa za obradu teksta olakšavaju primenu svima, koji su već koristili Word ili neki drugi program za obradu teksta. CKEditor ne zahteva znanje iz oblasti programiranja, jer dobijamo ono što vidimo. Vlasnici veb stranica, koje imaju CKEditor ugrađen u njihov admin panel mogu lako sami da dodaju sadržaj na veb sajt, bez pomoći programera.

Tekst može a se kopira iz Word ili Excel dokumenata direktno u CKEditor ili se može i neposredno upisivati u uređivač. Tekst se može formatirati na uobičajeni način, ali mogu se dodati i slike, video snimci, tvitovi, Instagram postovi, citati ili matematičke formule. CKEditor takođe podržava i opcije autocomplete, @mention, a korisnici ne moraju odustati ni od popularnih emotikona.

Nije ni čudo što je CKEditor toliko popularan i među programerima i klijentima. StackOverflow, veb stranica sa pitanjima i odgovorima za programere, ima skoro 22.000 pitanja u vezi korišćenja CKEditora. I ovo pokazuje, koliko je alat popularan među programerima. CKEditor procenjuje da broj njegovih korisnika prelazi 25 miliona – to je ogromna korisnička baza, koja im omogućava da brzo otkriju i isprave bilo koju grešku i da uređivač teksta usklade sa potrebama. CKEditor koriste kompanije poput Microsofta, Siemensa, Oracle-a i Disney-a.

Jedina mana CKEditora za srpske programere je bila (do sad), što uređivač nije bio dostupan na srpskom jeziku, stoga su korisnici bili primorani da koriste englesku verziju, koja, međutim, nije odgovarala svim klijentima.

Kako smo preveli CKEditor na srpski jezik?

Članovi našeg tima su aktivni članovi zajednice programera. Primetivši koliko problema programeri iz Srbije i okruženja, (ali posebno njihovi klijenti) imaju sa nedostatkom srpske verzije programa za obradu teksta, odlučili smo da pomognemo. Kontaktirali smo tim CKEditor Ekosistema i ponudili im da prevedemo program za obradu teksta na srpski jezik.

„Drago nam je što smo uspeli da pomognemo članovima programerske zajednice u Srbiji da svojim klijentima olakšaju postavljanje sadržaja!”

CKEditor u svojoj verziji 4.11.4 je uveo nekoliko manjih izmena, a za nas je najznačajnija promena, što je program obogaćen i srpskim jezikom. Zahvaljujući trudu našeg tima, CKEditor je sada dostupan i na srpskom jeziku (latinično i ćirilično pismo). Korisnici iz Srbije mogu da koriste ovaj sjajan alat na svom maternjem jeziku.

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcije društvenih mreža radile ispravno, kao i za analizu prometa na web sajtu. Pročitajte više klikom na "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.